Arbejdsmiljølovens farlighedsbegreb
For at opnå sikkerhed for at stoffer og materialer altid kan anvendes fuldt forsvarligt på arbejdspladserne, har man i Danmark valgt at udvide den gruppe af stoffer og materialer, der anses for at være ”farlige” og kræver sikkerhedsforanstaltninger på arbejdspladsen, til at omfatte flere stoffer end dem, der efter kemikalie-loven skal klassificeres og advarselsmærkes.
Følgende anses for at være farlige i arbejdsmiljøet:
- Stoffer og materialer, der skal klassificeres efter kemikalielovgivningen
- Stoffer og materialer, der er optaget på Arbejdstilsynets liste over grænseværdier
- Asbestholdige materialer
- Isocyanater og epoxy-materialer
- Materialer, som indeholder stoffer, der anses for at være
kræftfremkaldende - Materialer, der indholder organiske opløsningsmidler eller
andre flygtige stoffer
Stoffer og materialer, der er omfattet af dette farlighedsbegreb, skal bl.a. anmeldes til Produktregisteret og have tildelt et produktregistreringsnummer (PR-nummer) og skal forsynes med brugsanvisninger.
Arbejdstilsynet fastlægger med en særlig liste, hvilke stoffer og materialer der anses for at være kræftfremkaldende i arbejdsmiljøet. Denne liste indeholder ikke alene de stoffer, der skal klassificeres efter kemikalielovgivningen, men også alle de stoffer og materialer, der af FN’s Verdenssundhedsorganisations (WHO, World Health Organisation) center for kræftforskning (IARC, International Agency for Research on Cancer) er vurderet som muligt kræftfremkaldende hos mennesker. Denne liste findes i AT-anvisningen med grænseværdilisten. De særlige sikkerhedsforanstaltninger, der gælder for arbejde med stoffer, der er anført på denne liste, og produkter med indhold af stofferne, fremgår af en bekendtgørelse om forebyggelse af kræftrisikoen ved arbejde med stoffer og materialer. Blandt stoffer, der anvendes til plastråvarer, findes bl.a. isocyanaten toluendiisocyanat (TDI), styren og phthalaten di-2-ethylhexylphthalat (DEHP) på listen, der også omfatter fx træstøv, motorbenzin, udstødningsgasser fra benzinmotorer og tobaksrøg.
Arbejdstilsynet har også opstillet en liste over organiske opløsningsmidler; den findes i anvisningen med grænseværdier. Reglerne for produkter med indhold af disse stoffer findes i en bekendtgørelse herom.