Termoplast
De plastråvarer, der samlet betegnes termoplast, har det fælles, at de er meget stabile materialer, der kan smeltes og størkne igen mange gange uden at nedbrydes, hvis temperaturen blot ikke bliver for høj. Plastråvarerne indeholder foruden en polymer nogle tilsætningsstoffer, og hver hovedtype omfatter en stor gruppe materialer med lidt forskellige egenskaber, hvilket dog kun undtagelsesvist har betydning for arbejdsmiljøet. Indhold af særlige tilsætningstoffer, fx brandhæmmende stoffer, kan dog medføre behov for, at plastråvaren forsynes med en særskilt brugsanvisning, som oplyser om eventuelle nødvendige sikkerhedsforanstaltninger. Alle termoplasttyper nedbrydes og afgiver farlige dampe, hvis de opvarmes for kraftigt.
Polymeren i PVC, polyvinylchlorid, kan i sig selv håndteres uden særlige forholdsregler både som granulat og som pulver, men til enkelte produkter til byggeriet, hvor der er behov for lang holdbarhed, er det endnu nødvendigt at tilsætte en blyholdig stabilisator. Støv både fra stabilisatoren selv og fra den stabilisatorholdige PVC skal forhindres i indåndingsluften, og affald skal behandles med forsigtighed i overensstemmelse med forskrifterne i materialernes brugsanvisning. Alle virksomheder er dog ved at afvikle brugen af blystabilisator.
De absolut mest anvendte blødgørere til PVC er phthalaterne di-2-ethylhexylphthalat (DEHP) og diisononylphthalat (DINP). PVC-råvarer med indhold af disse stoffer skal have egen brugsanvisning. Man skal især være opmærksom på, at phthalaterne fordamper fra blødgjort PVC ved opvarmning. Derfor er det nødvendigt at bruge punktudsugning over det varme materiale fx ved ekstrudering. DEHP er opført på Arbejdstilsynets liste over stoffer, der anses for at være kræftfremkaldende, men er ikke klassificeret som kræftfremkaldende efter bekendtgørelsen om klassificering, mærkning m.v. EU-Kommissionen ønsker at forbyde phtalaterne DEHP, DBP og BBP i legetøj til børn op til 14-års alderen. Baggrunden er, at undersøgelser har påvist, at disse phtalater skader forplantningsevnen.
Det internationale agentur for kræftforskning (IARC) har i 2000 erklæret, at DEHP ikke kan klassificeres som kræftfremkaldende hos mennesker.