Formålet med emnemålstabilitetsserien
Ud fra en given produktion, der er faldet til ro og er i ligevægt, udtages med passende intervaller en serie emner som stikprøvekontrol.
Til denne stikprøvekontrol anvendes i praksis de samme emner, der blev udtaget og anvendt ved emnevægtsstabilitetsserien. Dvs. der anvendes samme emner, eller der fratages det dobbelte antal emner ved vægtsspredningsserien.
Registrering
Et emne fra hver af de udtagne stikprøver opmåles med to decimalers nøjagtighed på ét eller flere fastlagte og vigtige kontrolmål. Der bør være mindst ét formbundet mål og ét ikke-formbundet mål (angående formbundne og ikke-formbundne mål, se afsnittet ”De seks svindparametre”).
Emnerne nummereres, hvorefter måletidspunktet og målet/målene indføres på et kontrolkort/proceskort.
Der tegnes en graf, hvor X-aksen er lig et emne i fortsat nummerering, og Y-aksen er lig med emnemålet/målene.
Denne graf viser på en god og overskuelig måde, hvilke emner der har en unormal afvigelse.
Såfremt opmålingen bliver foretaget umiddelbart efter produktion, fx 1 time efter, kan det fortælle noget om processens målstabilitet, og om nødvendigt kan der gribes ind i processen hurtigt, frem for at vente til efter de tidligere omtalte
24 timer.
For at få en fuldt pålidelig opmåling bør den normale opmåling først foretages
24 timer efter produktionen. Først da er man sikker på, at eftersvindet er tilendebragt.
Denne sidste opmåling er vigtig at sammenholde med de først foretagne opmålinger for at høste erfaringer om eftersvindets størrelse og tendenser.
Det er naturligvis ligeledes vigtigt at kunne drage sammenligninger mellem vægt- og målspredning (herom senere).