Behandling af opkværnet materiale
Ved anvendelse af opkværnet materiale – enten 100 % eller ved iblanding til nyt materiale – er der visse faktorer, man skal være opmærksom på.
Emner, som er kasseret på grund af de før omtalte fejl vedrørende fugtigt materiale, kan give problemer ved opkværning og genanvendelse. Den fugt, som ved første forarbejdning er blandet ind i materialet, lader sig kun vanskeligt fjerne ved ny fortørring.
Nedbrydningen af materialet kan også være så vidt fremskredet, at de tekniske værdier ikke længere kan opnås.
Opkværnet materiale er ligeledes meget uensartet i granulatstørrelse. Det kan spænde lige fra meget fint pulver til meget store korn. En sådan sammensætning kan give problemer under forarbejdningen, da fint pulver meget hurtigt opvarmes, forbrændes og nedbrydes, og de store korn er vanskelige at smelte. Det giver uensartet viskositet i smelten.
På grund af de her nævnte problemer er det nødvendigt at have særligt streng kontrol med produkter, som er fremstillet af opkværnet materiale eller af blandinger med opkværnet materiale.
Er man i tvivl om et opkværnet materiales kvalitet, bør man ikke an-vende det til kvalitetsvarer.
Det materiale, der har størst indhold af lavmolekylære bestanddele, vil have betydeligt ringere mekaniske og termiske egenskaber, end det materiale, hvor molekylmassefordelingen er holdt inden for et snævert område. Til gengæld vil det flyde lettere under formningen.
I praksis betyder det, at samme middelmolekylmasse for to materialer ikke garanterer, at de vil opføre sig ens. Det ene kan fx være kogebestandigt, det andet ikke.