Strækning
Plasten har ”hukommelse”, hvilket indebærer, at den form, som plasten har, når den forlader dysen, vil den søge tilbage til, hvis den omgivende temperatur bliver høj nok.
Når man fx strækker en folie ved opblæsning af boblen, er det en ænd-ring, som plasten ”husker”. Det betyder, at hvis man klipper et stykke ud af en plastpose, fx på 100 × 100 mm, og lægger det ind i en ovn ved 130-150 °C, vil man få at se, hvor stor folien var, inden den blev blæst op. Denne egenskab udnyttes til krympefolier.
Det samme gør sig gældende ved mange fibre. For eksempel skal tøj, der er lavet af PA, vaskes ved meget lav temperatur (30-45 °C). Hvis man kogevasker en skjorte, kan man opleve, at den kommer ud som en ”børneskjorte”, dog en noget kraftig skjorte. Det sker, fordi fibrene begynder at krybe tilbage til den størrelse, som de havde inden strækningen.
Dette medfører, at hvis man strækker/trækker i emnet for at opnå mindre godstykkelse, vil emnet, hvis det bliver udsat for tilstrækkeligt varme, krybe tilbage til den oprindelige godstykkelse ved dysen.